Gyártó: MEDAQUA KFT
Beviteli forma: Gyógyvíz
Nyilvántartási szám: OTH VII/14
Csoport: Gyógyvíz
Státusz: Gyártói weboldal
Bejelentett név: Ferenc József keserűvíz
A Ferenc József gyógyvíz összetételében a legfontosabb két alkotóelem a glaubersó és a keserűsó, az utóbbi nagyobb mennyiségben van jelen.
Főbb oldott alkotóelemek:
Magnézium (Mg2+): 1555 mg/l
Nátrium (Na+): 3800 mg/l
Kalcium (Ca2+): 372 mg/l
Hibrogénkarb. (HCO3): 567 mg/l
Szulfát (SO42-): 14100 mg/l
Klorid (Cl-): 450 mg/l
Összes alkotóelem: 20882 mg/l
A Ferenc József keserűvíz elsősorban székrekedésre, valamint enyhe bélgyulladás kezelésére alkalmas.
A keserűsós gyógyvizek azonban nemcsak a székrekedés befolyásolására használhatók, hanem a székrekedés következtében kifejlődött aranyérbetegség kezelésére is, valamint a székelés szabályozására, a végbél és alhasi szervek fájdalmas székeléssel járó megbetegedéseiben, sérv esetén.
Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen.
Heveny gyomor- és bélhurut, savhiány, vérző gyomor- és bélfekély, szívgyengeség, valamint hasmenés, hányás és más módon bekövetkezett jelentős folyadékvesztés esetén nem használható.
Az egyszeri hashajtásra ajánlott mennyiség 2-3 dl. A tömény keserűvíz bélmozgató, hashajtó hatása lassabban – 12-24 óra alatt – alakul ki, a vízzel hígított, langyosan elfogyasztott keserűvíz már 1-2 óra múlva székletürítést eredményez.
Bélrenyheség tartós kezelésére naponta 1-2 dl gyógyvíz elfogyasztása ajánlott.
Fogyókúra esetén, elhízás ellen naponta 3x1-2 dl ajánlott a főétkezések után.
A keserűvíz rendszeres fogyasztása eredményeként felgyorsult bélmozgás következtében gyorsabban halad át a bélcsatornán a táplálékok fehérje- és zsírtartalma, és kevesebb szívódik fel ezekből, esetleg más tápanyagokból is a szervezetbe, ezért célszerű a keserűvizet nem közvetlenül étkezés előtt vagy után, hanem éhgyomorra elfogyasztani.
Fogyókúra kiegészítőként, vagy elhízás ellen alkalmazva viszont, éppen a fenti hatás miatt a főétkezések után érdemes a gyógyvizet fogyasztani.