Gyártó: MDR 2000 KFT.
Beviteli forma: Monokomponensű tea
Nyilvántartási szám:
Csoport: Gyógytea (monokomponensű és teakeverék)
Státusz: Csomagoláson ell.
Bejelentett név:
fekete és vörös áfonya levelei
Feketeáfonya-levél Myrtilli folium 50 g
A fekete áfonya leveleit, terméseit valamint a vörös áfonya leveleit a népi gyógyászatban ma is használják. A leveleknek vérnyomáscsökkentő, vizelethajtó és köhögéscsillapító hatásuk van. A leveleket teának elkészítve fogínygyulladás, gyomorbajok, epe-és hólyagproblémák valamint hasmenések esetén isszák. A fekete áfonya levele, akár nyersen fogyasztva enyhe vércukorszint-csökkentő hatása miatt, jó a cukorbetegségre.
Elkészítés: lásd forrázat. Gyógyteák adagolása és főbb elkészítési módjai: Gyógyteák egyszeri adagjának elkészítésekor általában egy evőkanál (kb. 2-3 g) teakeveréket egy csésze (kb. 2-3 dl) vízzel vonunk ki. Gyógytea készítéskor kerüljük a fém eszközök használatát. Forrázat: Lágy, puha állományú virágokból, levelekből, föld feletti hajtásokból, illóolaj-tartalmú gyógynövényekből leggyakrabban forrázatot készítünk. Az előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, forrásban lévő vízzel öntsük le, lefedett edényben 10-20 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Főzet: Kemény, fás állományú gyökerekből, gyökértörzsekből, kérgekből, nehezen kivonható, nem hőérzékeny hatóanyagú gyógynövényekből általában főzetet készítünk. Az előírt mennyiségű vízzel forrástól számított 4-5 percig főzzük, miközben pótoljuk az elpárolgott vizet. Elkészítés után azonnal szűrjük le. Hideg vizes kivonat: Olyan gyógynövényekből készítjük, amelyek hatóanyagai hőre érzékenyek (pl. C-vitamin, nyálkaanyagok). AZ előírt mennyiségű teakeveréket a megadott mennyiségű, szobahőmérsékletű vízzel leöntjük, lefedett edényben kb. 8-10 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Vigyázzunk, mert a levelek túlzott fogyasztása a fekete áfonya esetében mérgezést, a vörösnél pedig gyomorirritációt okozhat.